Трол-фарма

Група корисници коишто спроведуваат дезинформациски пропагандни активности на интернет. Активностите често се затскриени како спонтани или како работа на некоја агенција за односи со јавноста или пак некоја друга група. Трол-фармите вообичаено се фокусираат на политички или економски теми и дискусии. Нивните цели се напади на политички противници, злонамерни напади на конкурентна компанија или други дејства по налози на наредбодавецот. Трол-фармите главно ги постигнуваат своите цели преку дезинформации и говор на омраза.

Албански

Fermë e trollëve

Англиски

troll farm