Измама

Тенденциозна измама насочена кон поединци или кон групи. Таа може да биде хумористична, вознемирувачка или злонамерна и со неа лажното се прикажува како вистинито. Во дигитално време измамите се прават со едитирање/уредување фотографии за да го насочат вниманието на гледачите во погрешна насока. Постојат многу примери на измами со познати фотографии низ историјата.

Албански

Mashtrim

Англиски

hoax