Големиот брат

Тоталитарен водач на фиктивната држава Океанија во Орвеловиот роман „1984“, кој константно ги набљудува своите жители за да забележи каков било престап или грешка од нивна страна. Поради популарноста на делото, името на овој антагонист стана синоним за каква било злоупотреба на државниот апарат и владино кршење на граѓанските права.

Албански

Vëllai i madh

Англиски

Big Brother