Генерација алфа

Лица родени во новиот милениум, односно кон неа припаѓаат младите родени од 2010 година наваму. Ја сочинуваат дигитални староседелци, родени во потполно дигитален свет, свет на смартфони, таблети и видеоигри, инфлуенсери. Нивната најважна вештина е управувањето со дигиталните уреди и пребарувањето информации на нив, ‘мултитаскинг’-приодот кон работите со истовремено читање, одговарање, пронаоѓање или креирање содржини.

Албански

Gjenerata alfa

Англиски

Generation Alpha