Гласност

Руски термин за поголема слобода на изразувањето и помала државна тајност. Стана универзален со претседателствувањето на Михаил Горбачов со Советскиот Сојуз и е поврзан со терминот перестројка.

Албански

Ngritje e zërit

Англиски

Glasnost