Епидемија на информации

Експанзија, брзо ширење на информации или дезинформации во дигиталната јавна сфера. Се одликува со тоа што често предизвикува конфузија и ризични однесувања. Инфодемијата предизвикува  информациски шок, замаглување на рационалното мислење и правилно донесување одлуки. Дигитализацијата и социјалните медиуми ја интензивираат појавата на информации и олеснуваат манипулација со лажни вести.

Албански

Epidemi e informacioneve

Англиски

инфодемија, infodemia