Пулицерова награда

Aмериканска награда која се смета за највисоко признание во новинарството. Администрирана е од Универзитетот Колумбија во градот Њујорк. Ја воспоставил Џозеф Пулицер, унгарско-американски новинар и издавач кој му оставил парично наследство на Универзитетот Колумбија по смртта во 1911. Првите Пулицерови награди биле доделени на 4 јуни 1917 год., а во наше време се доделуваат во април. Добитниците ги избира независен одбор.

Албански

Çmimi i Pulicerit

Англиски

Pulitzer Prize