Парадокс

1.Ситуацијата која вклучува две спротивни работи или својства е парадокс.

2. Изјава што изгледа дека во едниот дел е точна, во другиот не е. Во однос на слободата на изразување, честопати се цитира „парадоксот на Милтон“, според кој теоријата и практиката може да не се поклопуваат, исто како и ангажманот на поетот Џон Милтон, кој бил познат по цензурата што ја вршел во времето на владеењето на Оливер Кромвел, а истовремено ја поддржувал слободата на печатот.

Албански

Paradoks

Англиски

paradox