Прес-агенција, новинска агенција

Новинска организација којашто прибира, пишува и дистрибуира вести, фотографии, видеа и други новинарски содржини до медиумите. Најголемите новински агенции се Јунајтед Прес Интернешенел, Асошијатед Прес, Ројтерс, Франспрес и др.  Во РС Македонија најстара новинска агенција е Медиумската информативна агенција (МИА).

Албански

Agjenci e lajmeve

Англиски

press agency