Kritikë seksuale

Formë e dhunës seksuale ose diskriminim kur personaliteti i caktuar, shpesh gruaja, quhet “lavire”, përkatësisht akuzohet se është e shthurur dhe seksualisht shumë e lirë, me qëllim të ofendimit, të poshtërimit ose zhvleftësimit. Kritika seksuale gjithnjë e më shumë ndodh online, ndërsa rrjedh nga paragjykimet për seksin dhe për atë se liria seksuale, veçanërisht te gratë, është e dëshirueshme, e turpshme dhe e pahijshme. Gratë që janë të akuzuara si “lavire” shpesh kritikohen për veshjen e tyre, sjelljen, për atë se vetë e kanë shkaktuar dhunën seksuale mbi të (“e keni kërkuar”), e ndonjëherë edhe për zërin dhe aktivizmin e tyre për shëndetin seksual dhe reproduktiv.

Anglisht

Slut-shaming