Колокација

Збор или израз што често се употребува со определени зборови, што е вообичаено да се употребува во определена комбинација. На пр. придавката убав со девојка (убава девојка), момче (убаво момче), придавката тежок со работа (тешка работа), човек (тежок човек) итн.

Албански

Kolokacion, bashkërendim

Англиски

Collocation