Големина на екран

Физичка величина на местото на коешто се прикажува слика или видео. Најчесто се мери во дијагонала, што ја претставува оддалеченоста на два противопоставени агли. Понекогаш се нарекува и физичка големина на сликата со цел да се оддели од логичката големина на сликата (сп. резолуција).

Албански

Madhësia e ekranit

Англиски

Display size, viewable image size