Barbarizëm

Është fjalë e huaj që përmes kontakteve të ndryshme të popujve me njeri-tjetrin kanë depërtuar në sistemin e leksikut. Në gjuhën shqipe dallojmë barbarizmat latine, greke, turke dhe sllave, shumica e të cilave kanë fjalët korresponduese të tyre në shqip: mister, senjor, senjorita, tet a tet, vizavi; sllavizmat: brazdë, kral, llovaçkë, grejalicë, gollman, strujë, potvërdë, okolla, apet (opet) etj.; orientalizmat: aksham, asker, azgan, badihava, begenis, çarshi, çoban, dost, gajle, haber, hyzmeqar, kollaj, sabah, sebep, tuxhar, vakt etj.

Maqedonisht

Варваризам

Anglisht

barbarism

Për më shumë shih:

Eroll Sejdiu, Arkaizmat dhe barbarizmat,– linku https://www.botasot.info/kultura/1506115/arkaizmat-dhe-barbarizmat/