Свиркач

Лице коешто на медиумите им доставува информации за тајни или прикриени настани, договори, комуникација, неморално или незаконско однесување на поединци или на групи, скандали или други теми коишто можат да бидат од интерес за јавноста и за институциите на правниот систем.

Албански

Sinjalizues

Англиски

whistleblower