Стрип

1. Приказна раскажана преку повеќе слики проследени со текст.

2. Публикација која содржи една или повеќе вакви приказни. Освен белетристичката, стриповите неретко со себе носат политичка, родова, дидактичка или друга димензија. Ликовите ‒ суперхерои  произлегуваат од стриповите.

Албански

Libër komik

Англиски

comic booк