Сензационализам

Бурни, главно површни вести за настани или јавни личности во кој било медиум. Често се случува да се манипулира со податоци, да се користат полувистини, монтажи на фотографии и видеа, а крајната цел е зголемување на тиражот и заработувачката. Медиумите коишто се склони кон сензационализам се нарекуваат „жолт печат“.

Албански

Sensacionalizëm

Англиски

sensationalism