Бубачка

Мал студиски микрофон што се користи најчесто при интервјуа, при што на секој од учесниците во разговорот му се поставува уред кој содржи предавател, жица и малечко микрофонче со штипка.

Албански

Mikrofon i vogël

Англиски

Lavalier, Lavalier Microphone