Библиотека

1. Збирка од книги, текстови, публикации, податоци. Таа може да биде лична (приватна) или јавна, традиционална или дигитална.

2. Институција каде што се чуваат и се читаат книги и од каде што книгите се зајмуваат, се користат и повторно се враќаат. Книгите и другите публикации во библиотеката се каталогизираат, односно книжниот фонд се чува подреден според темата, областа, азбучниот редослед на имињата на авторите или според други критериуми.

Албански

Bibliotekë

Англиски

library

Skip to content