Заплет

1. Настани што се случуваат во наративот;

2. Главно дејство во приказна.

3. Во смисла на заговор, таен план на група луѓе да направат нешто што е незаконско или погрешно, обично против некоја личност или влада.

Албански

Peripeci

Англиски

plot